| |     latinica | english  
Насловна
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ АНТИГВА И БАРБУДА, ГРЕНАДА, КОМОНВЕЛТ ДОМИНИКА И ТРИНИДАД И ТОБАГО

Обавештава се да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 25.10.2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, за носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 81/2018 од 26.10.2018, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03.11.2018.године.Одлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша Влада ИР Ирана је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша

Влада ИР Ирана је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума држављанима Р. Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.75. ГОДИНА БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА - КЊИГА О ПЕТОРИЦИ КУБАНСКИХ ХЕРОЈА У БЕОГРАДУ

 

У оквиру прославе 75. година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Републике Кубе, уприличено је представљање књиге о Петорици кубанских хероја, на српском језику – „Шта се назире изнад воде“, канадског аутора Стефан Кимбера, током предстојећег Сајма књиге, у Беoграду.

 

Тим поводом у Резиденцији амбасадора Данила Пантовића, у Хавани, приређен је сусрет са Петорицом, у присуству помоћника министра спољних послова Кубе, Ана Тереса Гонсалес Фрага.

 

   


 ПРОСЛАВА 75. ГОДИШЊИЦЕ БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА СА РЕПУБИКОМ КУБОМ, СМОТРА СРПСКОГ ФИЛМА

Поводом прославе 75. година билатералних односа са Р.Кубом, у Хавани одржана Смотра српског филма 2018, приређена уз помоћ Филмског центра Србије. Тим поводом на Куби су боравили и у манифестацији узели учешће, филмски критичар Милан Д. Шпичек, редитељ Момчило Мрдаковић (филм Мамарош), продуцент Игор Турчиновић (филм Мамарош) и продуцент Зоран Јанковић, директор Кошутњак филма.

На отварању су присуствовале значајне личности из друштвеног живота Кубе, чланови дипломатског кора и представници дијаспоре. Пројекције седам наших филмова наишле су на добар одзив код критике и публике.

 

Током боравка у Хавани, делегација je водила разговоре у Кубанском институту за фимску уметност и индустрију, којом приликом су се договорили могући облици сарадње.

Кубанска страна приредила је делегацији посету Факултету за аудио визуелне уметности, где је одржан интерактивни сусрет са студентима.
 Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09. 10. 2018. године и ступа на снагу 17. 10. 2018. године.


Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије, виза је потребна.СМОТРА СРПСКОГ ФИЛМА НА КУБИ

У сарадњи са Филмским центром Србије, као и са надлежним институцијама Републике Кубе - Министарством за културу, Кубанским институтом за филмску уметност и индустрију, Кинотеком и Пројектом 23, у периоду од 26 - 30. септембра у Хавани, и од 3 - 5. октобра у граду Сан Хосе де лас Лахас, привинције Мајабеке, одржаће се „Смотра српског филма“.

Ова културна манифестације ће у Хавани своју премијеру имати у престижном биоскопу „Чаплин“, а наставиће са приказивањем у биоскопу „23 и 12“.

Филмови који ће бити приказани су:

Кругови, Срдана Голубовића, Мамарош, Момчила Мрдаковића, Устаничка улица, Мирослава Терзића, Црни бомбардер и Балканска правила, Дарка Бајића, те Монтевидео, Бог те видео и Монтевидео, видимо се, Драгана Бјелогрлића.

 
Посета Зорана Ђорђевића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Републици Куби, 28 – 30. јул 2018. године

Министар Зоран Ђорђевић боравио је у званичној посети Хавани, којом приликом је разговарао са Марта Елена Феито Кабрером (Marta Elena Feíto Cabrera), в.д. министра - првом заменицом а.и. Р.Кубе за рад и социјалну сигурност о темама од заједничког интереса, као што су решавање проблема старења нација, брига о породици и наталитет, ефикаснији рад социјалних система, укључивање у друштво особа са инвалидитетом и ометених у развоју, као и повећање запослености.

У пријатељској атмосфери, саговорници су потврдили да су односи две земље одлични и да ће се јачањем сарадње ресорних министарстава подићи на још виши ниво.

Током посете, високи мандатари су потписали Меморандум о сарадњи између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Министарства за рад и социјалну сигурност Републике Кубе.Амбасадор Данило Пантовић, акредитован за Амбасадора Републике Србије у Јамајци, на нерезиденцијалној основи


Амбасадор Републике Србије Данило Пантовић, предао је Pearnel Charles Jr,  државном министру Јамајке, заменику министра за спољне послове, копије акредитивних писама, 29.05.2018. године у Кингстону, којом приликом је истакао да је Србија спремна за интензивирање политичке сарадње и дијалога између две земље на свим нивоима.

 

Истовремено, поновио је позив ППВ МСП Ивице Дачића за Kamina Johnson Smith, министарку спољних послова, да посети Србију.

 

 

Поводом предаје акредитивних писама генералном гувернеру Јамајке Sir Patrick Allen, уприличена је групна церемонија у Краљевској кући. У краћем разговору након церемоније, присутни амбасадори су позвани да што чешће долазе на Јамајку, нарочито током дипломатске недеље која се одржава сваког фебруара у Кингстону.

 


Амбасадор Данило Пантовић, у разговору са Andrew Holness, премијером Јамајке, захвалио се на њиховом принципијелном ставу поводом непризнавања ЈПНК, нагласивши да Србија трага за компромисом, одрживим решењем ситуације, у оквирима међународног права и система УН. Саговорници су се договорили да у нардном периоду дефинишу области привредне сарадње, за коју постоје обострани интереси и потенцијали.Разговори о билатералној сарадњи Републике Србије и Доминиканске Републике

Политички директор амбасадор Зоран Вујић, специјални изасланик МСП Ивице Дачића, у Санто Домингу водио је разговоре са Мигел Варгас Малдонадом, МИП Доминиканске Републике, којом приликом договорени облици даљег продубљивања билатералних односа, пре свега у области привреде, за шта постоје, констатовано је, обострани интерес.

 

Током разговора, амбасадора З.Вујиће, пратио је почасни конзул Републике Србије у Санто Домингу, Рамон де ла Роћа.

 Политичке консултације Републике Србије и Републике Кубе

У Хавани 20.04.2018. године, одржане политичке консултације са Кубом које предводио политички директор Министарства спољних послова Р.Србије амбасадор Зоран Вујић, а са кубанске стране Емилио Лосада Гарсија, генерани директор Министарства иностраних послова Р.Кубе за билатералне односе.

 

Домаћин је изразио задовољство због сусрета и указао на вишегодишње пријатељство два народа. Рекао је да би позитивна динамика разговора на високом нивоу требала да се настави и најавио да у другој половини о.г. Куба планира посету једне високе делегације Србији. Захвалио се на честитки ПР А.Вучића, председнику М.Дијас-Канелу, која примљена међу првима и најавио да ће Куба до краја јула имати и нови Савет Министара. Интересовао се за визију Србије након уласка у ЕУ, о чему је добио уверења да се односи са Кубом, као и другим пријатељским земљама, као што је Русија - никада неће мењати.

Саговорници су се захвалили на међусобним подршкама ставовима од националног интереса, које две стране пружају једна другој на међународној сцени и дефинисале даље кораке развоја појединих области сарадње.

 

Амбасадор Зоран Вујић се сусрео и са замеником министра иностраних послова Р.Кубе, Рохелиом Сиером. Осим констатације о одличним политичким односима, током разговора, указано је на спремност обе стране за унапређење привредне сарадње, за коју је потврђено да је неопходан додатни импулс. Предложено је да се ради на конкретној мапи пута, којом би се обновила сарадња Привредних комора и олакшала сарадња привредних субјеката две земље, а која би садржала предлоге посета најважнијим сајмовима, презентације инвестиционих пројеката две земље, потписивање споразума у специфичним областима и друго.
 Прослава Дана државности Републике Србије у Хавани

Прослава Дана државности Републике Србије и 75 година од успостављања дипломатских односа са Републиком Кубом, одржана у Хотелу Национал у Хавани, протекла је у свечаном расположењу.


Пријему који је приредила Амбасада у Хавани, присуствовали су високи државници Кубе, уметници, научници и спортисти, као и чланови дипломатског кора и представници дијаспоре.


Амбасадор Данило Пантовић је у пригодном говору, поред осталог, указао да се пријатељски билатерални односи одражавају на успешну сарадњу, посебно на међународној сцени, кроз принципијелне подршке две земље питањима од националних интереса, као и да се константно улажу напори за побољшање економске сарадње.


Прослави Дана државности присуствовао је Роберто Охеда Моралес, министар здравља, помоћници министра спољних послова Абелардо Морено и Рохелио Сиера, као и други званичници и истакнути интелектуалци из друштвеног живота.

  


Франк Фернандес, престижни пијаниста и Давид Алварес са групом Хуего де Мано, увеличали су својим присуством и наступом, прославу Националног дана Србије у Хавани.

  


Чланови дијаспоре су допринели традиционалном српском гостопримству и угодној атмосфери на пријему.
 Амбасадор Данило Пантовић у Институту за пријатељство са народима Кубе

 

Амбасадор Данило Пантовић, сусрео се у Институту за пријатељство са народима Кубе (Instituto Cubano de Amistad con Pueblos – ICAP), са Фернандо Гонсалес Љортом, председником Института, једним од Петорице хероја Р.Кубе, 13. 02. 2018. године.

 


Током разговора, размењена су мишљења и ставови о бројним питањима на међународној сцени.


Саговорници су истакли да су могућности сарадње група пријатељства Србија – Куба, две пријатељске земље неограничене и да ће ICAP доставити План активности за 2018. Годину, како би заинтересовани из Србије, могли учествовати у њима.


Једна од првих могућих заједничких активности је учешће представника Србије у предстојећим радним акцијама „1. Мај“ и „Хосе Марти“, које ова престижна институција организује традиционално, сваке године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбије

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 06. фебруара 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.


Одлука ступа на снагу 05.02.2018.године.Ступио је на снагу споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 10. новембра 2016. године, ступио је на снагу 17. јануара 2018. Године

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до деведесет (90) дана од датума уласка.
 Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр.119/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године.Посета председника Александра Вучића Републици Куби

Председник Републике Александар Вучић, боравио је у званичној посети Републици Куби од 13 - 15. децембра 2017. године. У делегацији су се налазили и министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар здравља Златибор Лончар и градоначелник Београда Синиша Мали.


Током посете, председник Александар Вучић састао се са Естебан Ласом, председником Националне скупштине народне власти Кубе, којом приликом је потврђено изванредно стање билатералних односа и указано на потребу јачања економске сарадње. Председник Вучић је истом приликом обавестио да је Влада Републике Србије донела одлуку о новчаној донацији Влади Републике Кубе, поводом штете која је настала у урагану Ирма.


У свечаној сали Универзитета у Хавани, Aula Magna, председник је одржао предавање „Србија у Европи – чувар независности и суверенитета“, пред близу 200 студената, дипломатским кором и званичницима Универзитета.  Домаћин предавања је био први потпредседник Државног савета и Савета министара Кубе, Мигел Диас Канел, а поред осталих угледних гостију, присуствовао је и министар за високо образовање, Хосе Рамон Саборин.

                  


Након полагања венца на споменик Националном хероју Хосе Мартију, уследио је свечани дочек у Председничкој палати и званични разговори са председником Раул Кастром.


Разговор два председника, који је протекао у срдачном и пријатељском тону, представљао је прилику за размену мишљења о историјским догађајима у две државе, стању билатералних односа и изразима захвалности за подршке које две земље размењују по питањима од националног интереса – независност, суверенитет и територијални интегритет Србије и потреба укидања економског, трговинског и финансијског ембарга који САД намећу Куби. Са кубанске стране, разговору су присуствовали Мигел Дијас Канел, први потпредседник Државног савета и Савета министара,  Бруно Родригес Париља, министар спољних послова, Родриго Малмиерка Дијас, министар за страна улагања и спољну трговину и Роберто Охеда Моралес, министар здравља.АМБАСАДОР ДАНИЛО ПАНТОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА У РЕПУБЛИЦИ ХАИТИ


Амбасадор Републике Србије Данило Пантовић, предао је акредитивна писма Жовенел Моиселу, председнику Републике Хаити, 29.11.2017. године, којом приликом је истакао да тридет и три године пријатељских билатералних односа, као и сарадња још из периода активног учешћа наше земље у Покрету несврстаних земаља – представљају одличну основу за њихов даљи развој и снажнију размену, посебно у области економије.

 

Током боравка у Републици Хаити, амбасадор Данило Пантовић је водио разговоре и са министром иностраних послова ове земље, Антонио Родригеом, када је размотрена и сарадња на пољу мултилатералних односа, посебно у регионалним организацијама КАРИКОМ и АЕЦ.
 Учешће српског филма на 33. међународном фестивалу новог латиноамеричког филма у Хавани, 2011. године

Од 01. до 11.12.2011.. у Хавани се одржао 33. међународни фестивал новог латиноамеричког филма (Festival de Nuevo Cine Latinoamericano), који је ове године окупио представнике седме уметности из 46 земаља, међу којима и синеасте из Србије. У такмичарском програму, у различитим категоријама представиће се 121, од укупно 526 домаћих и страних филмова.

У категорији „Са других меридијана“, у еминентном биоскопу „Ривијера“ приказује се седам српских филмова, као и смотра кратих филмова Влатка Гилића. На исти начин учешће су узели и филмови из Италије, Француске и Пољске. Документарни филм нашег редитеља и сценаристе Горана Радовановић „Са Фиделом до краја“ своје место нашао је у не-такмичарској категорији „Филмови снимљени на Куби“. На фестивалу се приказује и  филм „Седам ноћи у Хавани“, у режији седам страних редитеља у једном од којих, као глумац, учествује наш уметник Е.Кустурица.

У организацији Факултета драмских уметности - ФДУ, Удружења српско-кубанског пријатељства и уз асистенцију ове амбасаде, у Хавани су боравили Љиљана Богоева Седлар, професор ФДУ, Драган Бјелогрлић, глумац, редитељ и продуцент, Игор Тохољ, редитељ,  Петар Мирић, редитељ (стипениста докторант на студијама у Копенхагену) и Невена Матовић, новинар Радио Београда 2. Поводом боравка наших уметника на Куби, у резиденцији амбасадора Марине Перовић Петровић, одржан је пригодан коктел, на коме су присуствовали и представници овдашњег Министарства културе, Института за филмску индустрију (ICAIC) и Фестивала. Сусрет је био прилика да се кубанској страни укаже на актуелне токове у области филмске уметности, као и на могућности интензивније билатералне сарадње у култури.

Чланови делегације су на прес конференцији 02.12. 2011, у Хотелу „Национал“ одржали презентацију о савременом и документарном српском филму, а дата је и критика филмова учесника.

 

                         

 

                                          Величковић и Абрамовић у Хавани

У низу манифестација које амбасада организовала 2012 године најзначајни догађаји у области културе били су представљање сликара Владимира Величковића и перформанс уметнице Марине Абрамовић.
Изложба 12 цртежа нашег истакнутог уметника Владимира Величковића, у згради Универзалних уметности, Националног музеја лепих уметности (Museo Nacional de Bellas Artes) у Хавани, реализована је у Хавани од 3.марта до 1. маја 2012. године
Један од најзначајнијих представника покрета фигуративне нарације друге половине 20. века, академик Србије и Француске, добитник Ордена Легије части, током сусрета са новинарима, изјавио је да су насиље и агресивност, који се осликавају у изложеним  делима, у директном односу са људском одговорношћу пред окрутним ратним трагедијама, које се догодиле на Балкану.
Величковић је рекао да од 60-тих година, од када је започео са својом професионалном каријером, насиље представља централну тему његовог уметничког рада, који се од тада развијао у области форме, док концепт током година и даље указује на зло које човек наноси ближњем.
Мораима Клавихо (Moraima Clavijo), директор Националног музеја лепих уметности истакла значај који за кубанску публику представља изложба цртежа нашег прослављеног сликара, колажисте и вајара.
Амбасадор Р.Србије у Хавани Марина Перовић Петровић указала је на престиж који Величковић има у свету и поменула да његова дела чине баштину светски познатих музеја, као што су Прадо у Мадриду и Музеј савремене уметности у Њујорку. Такође, изразила је очекивања да ће ова изложба бити прва од многих других изложби српских уметника у Хавани и захвалила кубанској страни, на доприносу реализацији изложбе, која је на Куби представљена као резултат иницијативе др Хилберта Хаса (Gilbert Haas), француског лекара и љубитеља уметности.
Отварању изложбе присуствовали су домаћи и страни ликовни уметници и критичари, представници штампе и дијаспоре. Кубанска СЈИ су догађају дала значајну пажњу.

........................

Током месец дана (11.05. – 11.06.2012. године) Хавана је домаћин традиционалног, међународног ликовног Бијенала, 11. по реду ове године. Иако суженог буџета, ова међународна манифестација, поред већ уобичајених учесника, уметника земаља Трећег света, окупила је и бројне европске, али и америчке уметнике, кустосе, публику и критичаре, међу којима је истакнуто учешће перформанс уметнице Марине Абрамовић.

Уметнички израз у области перформанса Марине Абрамовић примљен је са изузетно повољним критикама, како од стране публике, тако и од стане домаћих критичара. Дневни лист „Гранма“ о њеном представљању каже, да је публика у прилици да се приближи стваралаштву једне од најистакнутијих учесника на Бијеналу. М.Абрамовић је такође награђена титулом почасног доктора наука од стане Академије уметности Кубе (Instituto Superior de Artes), због “њене вере у друштвену одговорност уметности, укључивања педагогије у своје уметничко стваралаштво и схватања сопственог живота као највећег уметничког дела”. Додели престижне титуле, интерактивном представљању, као и пројекцији документарног филма „Уметник је присутан“ (о перформансу реализованом у Музеју модерне уметности у Њујорку – МОМА), присуствовала је амбасадор Марина Перовић Петровић, као и чланови дип. кора.
 Вести
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ АНТИГВА И БАРБУДА, ГРЕНАДА, КОМОНВЕЛТ ДОМИНИКА И ТРИНИДАД И ТОБАГО
Одлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша Влада ИР Ирана је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша
75. ГОДИНА БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА - КЊИГА О ПЕТОРИЦИ КУБАНСКИХ ХЕРОЈА У БЕОГРАДУ
ПРОСЛАВА 75. ГОДИШЊИЦЕ БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА СА РЕПУБИКОМ КУБОМ, СМОТРА СРПСКОГ ФИЛМА
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
СМОТРА СРПСКОГ ФИЛМА НА КУБИ
Посета Зорана Ђорђевића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Републици Куби, 28 – 30. јул 2018. године
Амбасадор Данило Пантовић, акредитован за Амбасадора Републике Србије у Јамајци, на нерезиденцијалној основи
Разговори о билатералној сарадњи Републике Србије и Доминиканске Републике
Политичке консултације Републике Србије и Републике Кубе
Прослава Дана државности Републике Србије у Хавани
Амбасадор Данило Пантовић у Институту за пријатељство са народима Кубе
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбије
Ступио је на снагу споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша
Посета председника Александра Вучића Републици Куби
АМБАСАДОР ДАНИЛО ПАНТОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА У РЕПУБЛИЦИ ХАИТИ
Учешће српског филма на 33. међународном фестивалу новог латиноамеричког филма у Хавани, 2011. године
Величковић и Абрамовић у Хавани
Архива вести