| |     ћирилица | english  
Naslovna
Izlaganje ambasadora Marine Perović Petrović povodom 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kube, augusta 1943.


Veze Balkana sa Latinskom Amerikom datiraju još iz 19. veka kada su mnogi naši iseljenici upravo u tom delu sveta našli svoju novu domovinu. U 20. veku, naročito nakon stvaranja Kraljevine Jugoslavije 1929. raste interesovanje za region i time za Kubu, te 31. avgusta 1943. godine Vlada Kraljevine Jugoslavije (u izgnanstvu u Londonu) odlučila je da zatvori svoj konzulat u Havani i umesto njega otvori poslanstvo.


Pomenuti datum je i jedini istorijski dokumentovan, te ga računamo i kao datum uspostavljanja diplomatskih odnosa čiju 70. godišnjicu upravo ove godine obeležavamo.


Saradnja se razvijala i kroz istoriju dveju država ali uvek sa ciljem da se prijateljski odnosi produbljuju. Upravo jačanje sveopših bilateralnih odnosa je i moj cilj kao ambasadora Srbije na Kubi.


Ali bez obzira na zvaničan datum, spona dva naroda je postojala i od ranije iako ne ubeležena u istoriji diplomatije.


Jedna njih je i sećanje Hinka Raspora mladog revolucionara koji se davnih četrdesetih godina prošlog veka obreo na Kubi i koji je napisao kasnije o tome da je u vašoj zemlji neposredno pred II svetski rat, uz pomoć progresivnih mladih ljudi, u okviru borbe protiv fašizma, osnovao Udruženje prijatelja Jugoslavije čiji je sekretar i bio. Pomenuta organizacija postala je i član Antifašističkog fronta Kube kome se kasnije pridružilo i Udruženje Jugoslovenskih izbeglica Jevreja koji su 1941. došli na Kubu.


Naše dve zemlje kroz istoriju odnosa povezuju mnoge stvari, posebno zajednička težnja za stvaranje boljeg, pravednijeg i humanijeg društva i sveta.


Ideja o formiranju Pokreta nesvrstanih u čemu je Jugoslavija kao osnivač aktivno učestvovala decenijama¸ zajedno sa drugim državama članicama, među kojima istaknutu ulogu ima i dan danas Kuba, rodila se upravo kao protest i osuda podele sveta na blokove, a kasnije formiranja unipolarne geopolitičke mape.


Napor u okviru Pokreta da se afirmiše princip jednakosti, poštovanja suvereniteta i integriteta država, međunarodno pravo, Povelja UN, podrška zemljama u razvoju, njihova veća prisutnost na međunarodnoj areni je bio amalgan u odnosima dve zemlje, što je i danas proklamovan cilj i Srbije i Kube koje na međunarodnom planu u tom pravcu i aktivno istupaju i sarađuju. Multipolarni svet ostaje ideal pravednog društva koje i Havana i Beograd zastupaju.


Još jedno iskustvo koje nas kroz istoriju spaja je i gerilska borba za oslobođenje zemlje, naše protiv fašizma u II svetskom ratu i Kube koja je gerilskom borbom izvojevala pobedu Revolucije.

 

Delimo i istorijsko prisustvo u španskom građanskom ratu, gde su učestvovali i Kubanci, kao i naši borci.


Kubu i Srbiju bez obzira na različitost kreiranja sopstvenog puta razvoja spajaju i druga zajednička iskustva – od blokade koja vama još uvek, a nama 90tih godina nanela mnoge štete i stradanja, zatim uticaj spoljnih faktora koji velikim delom doprineli raspadu Jugoslavije, a deluju i na Kubu, pa do bombardovanja naše zemlje 1999.godine, teško iskustvo koje i Kuba iskusila prilikom istorijskog događaja na plaži Giron.


Delimo i pozitivne rezultate izgradnje humanijeg društva sa svim elementima društvenog blagostanja, od sveošte emancipacije, veće i prisutnije uloge žena, do dostupnog obrazovanja i zdravstva.


Tokom decenija negovana je i razmena studenata, dodeljivane stipendije i jačala stručna i druga saradnja u svim oblastima što i Srbija nastavlja. Upravo i naši sagovornici profesor i koordinator Odeljenja za latinoameričke i karibske studije Fakulteta „Megatrend“ Slobodan Pajovic i profesor na Institutu za međunarodne odnose bivši ambasador Kube u Srbiji Juan Sanchez Monro to čine u najboljoj tradiciji koja obeležila i obeležava naše odnose.


Da podsetim da su mnogi kubanski studenti tokom poslednjih decenija specijalizirali u našoj zemlji, kao i naši predstavnici ovde.  Mnogi od njih su svojevremeno bili i učesnici međunarodnih radnih brigada na Kubi.


Kao što prethodno rekoh, postoji i bliska pozicija po mnogim ključnim međunarodnim pitanjima, a obe zemlje bez zadrške daju jedna drugoj podršku, Srbija Kubi u ukidanju sankcija SAD, a vaša zemlja, na čemu i ovog puta izržavam zahvalnost, suverenititetu i integritetu Srbije po pitanju jednostrano proklamovane nezavisnosti KiM i dijalogu da se iznađe održivo rešenje.


Na međunarodnom planu naša težnja je da postanemo članica EU, regionu kome po istorijskim, kulturnim i geografskim parametrima pripadamo ali sa autentičnim zahtevima poštovanja teritorijalnog integriteta , očuvanja suvereniteta i kulturne osobenosti, za koje se i Kuba bori.


Spoljnopolitička strategija Srbije je i razvijanje dobrih odnosa sa Latinskom Amerikom i Karibima, sa Afrikom, Azijom, Pacifikom što je i vaše opredeljenje.


Od 1951. realizovane su mnoge posete na visokom nivou, od boravka Fildela Kastra 1976. i Che Guevare 1959. Beogradu, do prisustva tadašnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broz Tita Samitu nesvrstanih u Havani 1979. Zatim razmenjene brojne posete na političkom i privrednom planu,  a 2009. na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Havani boravio tadašnji ministra spoljnih poslova Republike Srbije i aktuelni predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić. Naredne 2010, takođe, bio u zvaničnoj poseti.
Potpisani su i sporazumi u domenu ekonomije, zdravstva, naučne i kulturne saradnje, intenziviran politički dijalog kako bilateralni, tako i u okviru međunarodnih institucija.


Kao potvrda da odnosi idu uzlaznom linijom je i poziv koji upučen našem predsedniku Tomislavu Nikoliću i ministru spoljnih poslova Ivanu Mrkiću da posete Kubu ove godine, kao i ministru zdravlja i predsedniku Parlamenta.


Dokaz tog prijateljstva koji ide i izvan političke sfere su i grupe prijateljstva sa Kubom i Srbijom koje deluju u okviru oba parlamenta.


Moj zadatak kao ambasadora Srbije je da nastavim ono što su moji prethodnici decenijama gradili, da podstičem dalje produbljivanje politički odnosa dve zemlje kako na bilateralanom, tako i na multilaterlanom planu . U prilog tome je, kako rekoh, i planirane posete predsednika Republike Srbije i ministra spoljnih poslova.


Ostaje da se uloži dodatni napor za podsticaj privredne saradnja za koju ima prostora da se razvija. Očekujem da će se po tom pitanju tokom mogo boravka i taj segment pokrenuti u dobrom smeru jer obe zemlje za to pokazuje interesovanje. Kuba, sa započetim ekonomskim restrukturiranjem gde strano investiranje je značajan segment i aktivnijim delovanjem u svom izvoznom programu, je svako dobar partner za saradnju, posebno ako za to postoji obostrani interes, a verujem da ga ima.


Pe nego što predam reč gospodinu Pajeviću, želela bih da se zahvalim rektoru Instituta za međunarodnu saradnju ambasadoru Izabel Allende Karam na uvodnom izlaganju i to što je omogućila, zajedno sa ambasadorom Marija Regueiro Mayo, šefom Departmana za odnose sa javnošću, održavanje ovog skupa, kao i našim cenjenim sagovornicma koji će iz naučne vizure govoriti o današnjoj temi.


A za mene je veliko zadovoljstvo da upravo u vreme mog ambasadorovanja na Kubi imam tu čast da budem sudeonik obeležavanja 70. godišnice od uspostavljanja diplomatskh odnosa.


U to ime pozdravljam i sve prisutne u sali, kako mlade buduće diplomate i angažovane ljude, tako i goste, pozivajući ih da i oni, svako iz svog domena, doprinesu jačanju prijateljstva između Srbije i Kube.

                                                                    


Verzija za štampu
Vesti
Proslava Nacionalnog dana Srbije, Sretenje 2024
Konkurs za sufinansiranje projekata jačanja veza matične države i Srba u regionu i u dijaspori
Ambasador Danilo Pantović u oproštajnoj poseti Venecueli
Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji 17. decembra 2023. godine - postupak prijavljivanja za glasanje u inostranstvu
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu u oblasti obrazovanja
03. februar 2023 – Raspisani konkursi za sufinansiranje projekata za region i dijasporu
Poštanska marka u čast 120 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kube
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja
Popis stanovništva u Republici Srbiji 2022. godine
Putovanje maloletnih lica preko državne granice Srbije
Parlamentarni i predsednički izbori 2022. godine
Proslava 120 godina dilomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Kube
Odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
JAVNI POZIV – nacionalna priznanja – 2021
Knjiga žalosti povodom smrti Žovanela Moisa, predsednika Republike Haiti
Кonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
eKonsulat
Besplatni grupni kurs srpskog kao maternjeg jezika
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Srbija stvara mogućnosti
Prelazak državne granice Republike Srbije vraćen u uobičajeni režim
POZIV NA BESPLATNI KURS SRPSKOG JEZIKA U TRAJANJU OD TRI MESECA PUTEM SKAJPA
DONETE ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA IZMEĐU MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U R. SRBIJU
PONOVLJEN KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Informacija o specijalnim letovima Air Serbia
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
Korona virus - ulazak u Republiku Srbiju
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
KORONA VIRUS-Odluka Vlade Republike Srbije
ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ
IZBORI: GLASANjE U INOSTRANSTVU
KONKURSI za sufinansiranje projekata (od 20. januara do 10. februara 2020. godine)
O dijaspori i Srbima u regionu
Narodna banka Srbije objavila Finansijski vodič za povratnike
Poseta delegacije Grada Beograda R. Kubi, povodom proslave 500 godina od osnivanja grada Havane, 13 – 17.11.2019. godine
KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO
ZAHTEVI ZA NOVE PUTNE ISPRAVE - VAŽENJE IZVODA IZ MKR BIŠIH REPUBLIKA SFRJ
ODLUKA O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE ANTIGVA I BARBUDA, GRENADA, KOMONVELT DOMINIKA I TRINIDAD I TOBAGO
75. GODINA OD USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I KUBE, KNJIGA O PETORICI HEROJA U BEOGRADU
PROSLAVA 75. GODIŠNJICE BILATERALNIH ODNOSA, SMOTRA SRPSKOG FILMA 2018. U HAVANI
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
SMOTRA SRPSKOG FILMA NA KUBI
Poseta Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Republici Kubi, 28-30. jul 2018. godine
Ambasador Danilo Pantović akreditovan za Ambasadora Republike Srbije u Jamajci na nerezidencijalnoj osnovi
Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša
Odluka R. Kolumbije o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša
Prosava Dana državnosti Republike Srbije u Havani
Ambasador Danilo Pantović u Institutu za pijateljsto sa narodima Kube
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije
Stupio je na snagu sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
Poseta predsednika Aleksandra Vučića Republici Kubi
AMBASADOR DANILO PANTOVIC PREDAO AKREDITIVNA PISMA U REPUBLICI HAITI
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša Islamske Republike Iran
The Decision on visa exemption for the nationals of the Republic of India, holding ordinary passports
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije
SUSRET AMBASADORA DANILA PANTOVIĆA I MINISTRA KULTURE KUBE ABEL PRIJETA
Susret ambasadora Republike Srbije u Havani Danila Pantovića i predsednika Nacionalne skupštine narodne vlasti Republike Kube Esteban Laso Hernandeza
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću
O B A V E Š T E Nј E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Prijava potraživanja stare devizne štednje
Ambasador Danilo Pantović predao akreditivna pisma
Učešće PPV i MSP Ivice Dačića na 17. samitu Pokreta nesvrstnih zemalja u Venecueli, 15-18. septembar o.g.
Opera srpskog kompozitora Ivana Jevtića "Mandragola Liberata" u Havani
OBAVEŠTENJE
Kompozitor Ivan Jevtić u Havani
OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Proslava Dana državnosti Republike Srbije u Havani
Diplomatska nedelja na Jamajci
Izbori 2014 - Оbaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Servis za brze odgovore
Ministar zdravlja R.Srbije prof dr Slavica Đukić Dejanović u zvaničnoj poseti R.Kubi
Odbojkašice R.Srbije u Dominikanskoj Republici
Poseta MSP Ivana Mrkića Kubi, 8-11.07.2013
Susret Bruno Rodriguez Parilla, ministra spoljnh poslova R.Kube i Marine Perović Petrović, ambasadora R.Srbije u Havani
Odbojkaška reprezentacija R.Srbije u Havani
Proslava 70 godina diplomatskih odnosa sa Kubom, smotra srpskog filma, reakcije sredstava javnog informisanja
Proslava 70 godina diplomatskih odnosa sa Kubom, saradnja univerziteta
PROSLAVA 70 GODINA USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SA KUBOM, SMOTRA SRPSKOG FILMA
Izlaganje ambasadora Marine Perović Petrović povodom 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kube, augusta 1943.
Proslava 70 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa sa Kubom
Vlada Veličković i Marina Abramović u Havani
Arhiva vesti